Ocean Cleanup werkt samen met autofabrikant Kia aan plasticvrije oceanen
Ocean Cleanup werkt samen met autofabrikant Kia aan plasticvrije oceanen
The Ocean Cleanup en autofabrikant Kia zijn een zevenjarige samenwerking gestart om plastic uit de oceanen en rivieren te halen. Het opgeviste plastic wordt deels gebruikt door Kia in haar nieuwe modellen.
The Ocean Cleanup, de Nederlandse organisatie van Boyan Slat, onderzoekt samen met Kia nieuwe manieren om plastic uit de oceaan te halen. Dat doen ze op twee manieren: door plastic op te ruimten wat zich al in de oceaan heeft opgehoopt en door de instroom via rivieren in te dammen.
Voor dat laatste werkt The Ocean Cleanup samen met Kia om een technologie te ontwikkelen om de ‘Interceptor Original’ te bouwen. Een machine die plastic opvangt in rivieren om te voorkomen dat het de oceaan in stroomt.
De Interceptor is een grote machine op een catamaranontwerp en drijft op het water. Met een lopende transportband wordt zoveel mogelijk plastic in de rivieren de catamaran ingezogen.
In deze video legt The Ocean Cleanup uit hoe de Interceptor Original werkt.
“Plastic is niet per se een slecht materiaal, maar we moeten het op een verantwoorde wijze gebruiken. We laten zien hoe we vervuiling kunnen omzetten in een oplossing, door toepassingen te lanceren die helpen de oceanen schoon te maken. Tegelijkertijd leveren we – samen met onze partner Kia – het bewijs dat gerecycled plastic duurzaam kan worden gebruikt. Ik hoop dat we zo anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen.”
Oprichter en CEO van The Ocean Cleanup
Kia levert financiële middelen, zodat The Ocean Cleanup volop onderzoek kan doen en de machine op grote schaal kan bouwen. Daarnaast werkt Kia mee aan de ontwikkeling van een nieuw systeem voor de recycling van het ingezamelde plastic. De autofabrikant wil een deel daarvan toepassen in haar nieuwe modellen.
Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.
Buitenwinkel Bever opent haar eerste recyclestraat waarin de winkel ingezamelde kleding en producten sorteert en zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt. “Dat gaat van skischoenen en wandelschoenen tot aan kleding”, zegt Christian de Jong, Manager Duurzaamheid & Innovatie bij Bever. Ook producten van concurrenten zijn welkom.
De Deense bierbrouwer Carlsberg lanceert een proef met 8.000 volledig recyclebare biobased flessen. De buitenkant van het bierflesje is gemaakt van houtvezels. De binnenkant bestaat uit een dunne laag van plantaardig plastic ontwikkelt door het Nederlandse Avantium.
join the changesluit je gratis aan
Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.
MUD Jeans en Hogeschool Saxion hebben een primeur: samen ontwikkelden ze de eerste volledige circulaire spijkerbroek. Eentje die is gemaakt van oude, versleten en gedragen spijkerbroeken.
Wie waren dit jaar de Changemakers?
Vind een bedrijf van morgen