Goede vraag naar Italiaanse ijsbergsla

2022-05-13 19:30:11 By : Ms. Bes Zhu

"We zitten midden in het slaseizoen, met name van ijsbergsla. De vraag is prima, we leveren nu ongeveer 100 ton per week", zegt Maria Pezone, teelttechnicus bij het Italiaanse bedrijf Società Egiziaca. "Dat heeft misschien te maken met de voorkeur van de consument voor gecertificeerde Italiaanse kwaliteitsproducten. Maar ook de producenten van sla in zakjes plaatsen veel bestellingen. Ons seizoen loopt uitstekend dit jaar, want de vraag is toegenomen en ons klantenbestand is verdubbeld."

"Sinds vorige week is de beschikbaarheid van product toegenomen. De temperaturen zijn zachter geworden en er zijn meer zonne-uren. Twee weken geleden was dat nog anders. Toen vertraagden de lage temperaturen de gewascyclus. Kwalitatief gezien is het een goed seizoen. We zien geen Bremia lactucae opduiken. Dan kan deels toe te schrijven zijn aan het goede weer, maar vooral omdat we rassen planten die er resistent tegen zijn."

Società Egiziaca is gespecialiseerd in de teelt van ijsbergsla en andere slasoorten, zoals bonte sla, andijvie en valeriaan. Een deel van de productie wordt vers afgezet, een deel is bestemd voor de snijbedrijven.

Het bedrijf heeft een areaal van 140 hectare in de provincie Napels, waarvan 30 hectare bedekt is met kassen. De ijsbergsla wordt gedurende 9 maanden op de markt gebracht. Het bedrijf maakt gebruik van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en de teelt is volledig traceerbaar en gecertificeerd.

Vanaf volgend seizoen, dus vanaf oktober 2022, zal er voor de Italiaanse markt ook een zero residu-lijn verkrijgbaar zijn. "We bereiden ons nu volop voor op dit nieuwe bedrijfsproject door een specifiek intern teeltprotocol te ontwikkelen", zegt Pezone.

Niet alle slasoorten van Egiziaca zijn bestemd voor gemaksproducten. Een deel van de ijsbergsla wordt ook als vers product afgezet op de vrije markt.

"De sla wordt verpakt in flowpacks en vervolgens in kartons geplaatst. Momenteel gaat het om ongeveer 10 kroppen van zo’n 600/700 gram per kartonnen doos. Voor dit type, dat tot mei beschikbaar zal zijn, hebben we nog ruimte voor nieuwe commerciële samenwerkingen."

"Voorlopig is de vraag goed, maar een paar weken geleden daalden de prijzen voor sla door overaanbod op de markt. Toch laat de grote gemiddelde opbrengst per hectare ons toe mooie bedrijfsresultaten te halen."

Società Egiziaca is nu ook klaar om het zomerseizoen aan te vatten. Tussen mei en juli zullen Cantaloupe-meloenen geoogst worden op circa 20 hectare. De meloenen zullen zowel in kratten als kisten beschikbaar zijn. Geïnteresseerde bedrijven mogen zeker nog contact opnemen. Società Egiziaca zal dit jaar voor het eerst pitloze mini-watermeloenen planten op ongeveer 8 hectare. De aanplant zal over veertien dagen plaatsvinden. Zowel in de teelt van Cantaloupe-meloen als mini watermeloenen worden geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toegepast.

"Wij willen de consument op een eenvoudige en directe manier het reilen en zeilen van een teeltbedrijf laten zien met behulp van social media, voornamelijk Instagram (https://www.instagram.com/societaagricolaegiziaca/). We zullen er interessante projecten voor de komende maanden onthullen."

Over de stijgende kostprijzen zegt Pezone afsluitend: "De komende maanden zullen telers, als de situatie niet verandert, zich genoodzaakt zien hun areaal te verkleinen. Ik denk dat alle bedrijven momenteel met verlies werken, maar ze gaan door om aanwezig te blijven op de markt, in de hoop dat de toestand beetje bij beetje verbetert."

Voor meer informatie: Società Agricola Egiziaca Via Madonna del Pantano Nord 80014 Giugliano in Campania - Italië Tel: +39 (0)81 8392812 produzione@egiziaca.com www.egiziaca.net

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | AGF.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.