Franse aardappelverpakker neemt twee optische sorteermachines in gebruik

2022-09-16 18:10:18 By : Ms. Diana Li

De bekende Franse aardappelteler Parmentine heeft zijn nieuwe verwerkingslijn in Samazan uitgerust met twee optische sorteermachines van Tomra Food: de Tomra 5A en Sentinel II.

Parmentine verwerkt jaarlijks 180.000 ton aardappelen, waarvan  driekwart op de Franse markt wordt afgezet en het overige deel op andere markten in Europa. Door met een geïntegreerd upstream-downstream bedrijfsmodel te werken, contracteert Parmentine producten bij telers die veelal aandeelhouders zijn van het bedrijf. 

Parmentine brengt meer dan 400 telers bijeen, die aardappelen telen op 3.835 hectare. De onderneming heeft 240 aandeelhouders, meer dan 200 mensen in dienst, verpakt 1.150 ton aardappelen per dag en beschikt over een bewaarcapaciteit van 150.000 ton. 

Het bedrijf runt koelhuizen en pakstations in het hart van vijf verschillende Franse teeltgebieden: de Champagne, Eure-et-Loir, Bretagne, de Provenceen Lot-et-Garonne. Telers in deze regio's leveren diverse aardappelrassen aan Parmentine, wat het bedrijf in staat stelt om in te spelen op de veranderende behoefte van klanten. Het bedrijf hecht grote waarde aan milieubescherming en teelt daarom ook biologische gewassen zonder gewasbeschermings-middelen en maakt gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen. 

Pilot in het pakstation in Voves, in het Loiredal Parmentine werd in 1997 in Voves, in het Loiredal, opgericht. Na een brand in 2013 werd de faciliteit volledig gerenoveerd en met nieuwe apparatuur uitgerust, waarmee een investering van €11 mln gemoeid was. Tegenwoordig herbergt deze locatie de grootste opslagruimte van Parmentine, met een capaciteit van 80.000 aardappelen, waarvan 55.000 ton gekoelde bewaring. In dit pakstation worden dagelijks 350 ton aardappelen verpakt. 

In het 8.000 m2 tellende pakstation in Voves wordt een breed scala aan aardappelrassen verwerkt. Deze locatie, waar 80 mensen werkzaam zijn, is uitgerust om producten van topkwaliteit af te leveren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest geavanceerde sorteertechnologie. Het is de enige faciliteit in Frankrijk waar aardappelen in heet water worden gewassen nadat ze zijn gerooid. De inrichting van het pakstation is hetzelfde als die van de andere faciliteiten van Parmentier, die alle nauw samenwerken met Tomra en waar gebruik wordt gemaakt van de Titan II, Tomra 5A, Sentinel multitrack-sorteerders en de Compac Sizer MLS InVision 9000CIR. 

"In 2014 investeerde Parmentine in twee nieuwe aardappelverwerkingslijnen op twee locaties, Voves en Fere Champenoise (Champagne). Het bedrijf koos voor de merken Odenberg en Compac: de Compac Sizer 6-line InVision MLS 9000CIR in Voves en de Compac Sizer 8-line MLS InVision 9000 CIR in Fere Champenoise," vertelt Roberto Ricci, regiodirecteur EMENA bij Tomra Food. "Odenberg en Compac werden gekozen voor hun uitmuntende technische prestaties. Deze twee merken komen nu samen in Tomra Food."

In Voves werden twee FPS- (Field Potato Sorters) machines geïnstalleerd bij de ingang van de faciliteit waar de ongewassen aardappelen rechtstreeks van het veld aangeleverd worden. De eerste stap bestaat uit het verwijderen van vreemde materialen (zoals stenen en zandkluiten) en het detecteren van overige defecten die de slijtage van de apparatuur zouden kunnen versnellen, de productiestroom zouden kunnen ontwrichten of zelfs tot storingen of onderbrekingen zouden kunnen leiden. 

Hierna vervolgen de aardappelen hun weg langs twee lijnen die uitgerust zijn met Tital II optische sorteerders. Deze elimineren alle defecte producten, zoals groene, beschadigde of rotte aardappelen. Iedere aardappel wordt afzonderlijk geïnspecteerd, waardoor de kwaliteit van de productstroom toeneemt. De aardappelen passeren de band en sorteerders met hoge snelheid maar de apparatuur is zo ontworpen dat geen risico op kneuzingen oplevert, en de externe kwaliteit en houdbaarheid van het product optimaal behouden blijven.

Tot slot passeren de aardappelen nog een andere multi-track-sorteermachine, die zelfs de kleinste afwijkingen kan detecteren en de aardappelen op maat sorteert en naar de verpakkingslijnen of opslagruimte voert. Deze laatste stap garandeert een consistente productkwaliteit en sortering en dat is nu exact waar retailers en consumenten om vragen. 

De technologie van Compac maakt het niet alleen mogelijk om op beschadigingen (externe kwaliteit) te sorteren maar ook om de aardappelen te sorteren aan de hand van verschillende parameters (zoals maat, vorm, lengte, kleur). Dit stelt de gebruiker in staat om de aardappelen te sorteren op basis van diverse criteria en deze op een andere manieren te verwerken, verpakken en bewaren. 

Thierry Lamblin, directeur marketing en ontwikkeling bij Parmentine licht dit toe: "Dit sorteersysteem is uiterst geavanceerd. De hoge resolutie camera's, die 40 foto's van iedere aardappel maken, maken het mogelijk zeer precies te sorteren waardoor er homogene partijen kunnen worden verpakt. Dit biedt de garantie voor kwaliteit en klanttevredenheid. De verpakkingen zijn kleiner dan voorheen en we verpakken onze producten ook in magnetron-bestendige zakken. Hierdoor is uniformiteit belangrijker dan ooit geworden."

Nieuwe investeringen in het zuiden van Frankrijk  Parmentine heeft recent een andere grote investering gedaan voor de uitbreiding van haar 6.000 m2 tellende locatie in Samazan (Lot-et-Garonne). Het pakstation werd in november 2020 uitgerust met Tomra5A en Sentinel II sorteermachines. 

De Tomra 5A garandeert een optimaal verwijdering van vreemde materialen, kwaliteitscontrole en schilinspectie. Deze machine biedt  bovendien toegang tot 20 tot 30 verschillende programma's waardoor de instellingen per ras kunnen worden aangepast en om de sorteerparameters nog verder te verfijnen. Alle gebruikers ervaren de bediening van deze machine als eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

De Sentinel II wordt later in de lijn gebruikt voor het verwijderen van een scala aan defecten, zoals verkleuringen, beschadigingen, afwijkende maten en vreemde materialen. Door gebruik te maken van de nieuwste licht- en detectietechnologieën laat deze machine zijn concurrenten ver achter zich wat betreft technische specificaties, sorteerprestaties, efficiëntie en levensduur. Daarnaast heeft hij de hoogste doorvoersnelheid voor een machine van zijn formaat op de markt. 

Voor meer informatie:  Tomra www.tomra.com 

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | AGF.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.